jarmuż

Rośliny krzyżowe to duża rodzina kapustowatych, do której należą również niektóre warzywa. W warzywach krzyżowych znaleziono wiele prozdrowotnych substancji, w tym białko, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały. Do roślin krzyżowych zaliczane są takie warzywa jak jarmuż, kalafior, brukselka, kapusta, rzodkiewka, rzepa, rzepak, gorczyca i wiele innych. Spożywanie tych warzyw jest korzystne w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i przeciwwirusowej. Zawierają dużo potasu, który wpływa na pracę serca, regulacje ciśnienia krwi, a szerzej na pracę układu sercowo-naczyniowego.

Warzywa krzyżowe zawierają sulforan, który wykazuje działanie przeciwrodnikowe oraz dużą zawartość przeciwutleniaczy. Dzięki temu warzywa krzyżowe są istotnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Szczególne właściwości w tym zakresie mają brokuły, jarmuż, czerwona kapusta i kalafior. Rośliny krzyżowe mają również składniki, które wpływają na przemianę jodu w organizmie, a konkretnie obniżają jego zawartość. Niedostatek jodu w organizmie wpływa na przerost prostaty, a najwięcej na niedoczynność tarczycy. Oczywiście tę niedogodność można zniwelować na różne sposoby, na przykład spożywać produkty bogate w jod (ryby), ale nie łączyć ich z warzywami krzyżowymi. Druga metoda to pozbycie się niekorzystnych składników poprzez gotowanie, ponieważ wówczas ulatniają się z pożywienia.

Rośliny krzyżowe

Post navigation